Curry z kurczakiem ( dla żółtodziobów)

currychicken2

Przepis z dedykacją dla tych, którzy sądzą, że nie ma dla nich w kuchni miejsca.

Bardzo proste do wykonania kokosowe kremowe curry z kurczakiem. nawet dwiema lewymi rękami 😉

A jakie dobre! Najlepiej smakuje z domowej roboty chlebkami naan i ulubionym piwem 🙂 POLECAM.

currychicken1 (1 of 1)

Curry z kurczakiem

2-3 porcje

2 duże piersi z kurczaka (z wolnego wybiegu) pokrojone w kostkę

400 ml mleka kokosowego

150 ml bulionu z kurczaka

1 łyżka klarowanego masła (lub oleju np. rzepakowego)

1 mała cebula, pokrojona drobno

2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone

1 suszona papryczka chilli drobno posiekana

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka garam masali

kilka ziaren kardamonu (opcjonalnie)

kawałek imbiru (ok 2-3 cm) straty na tarce

mrożona fasolka szparawa(dwie garście)

sól, pieprz

świeża kolendra

W głebokim rondlu rozgrzej masło klarowane (lub olej), dodaj posiekaną cebulę, czosnek i smaż kilka minut na małym ogniu. Cebula powinna zmięknąć ale nie zrobić się brązowa. Dodaj przyprawy (curry i garam masalę), papryczkę chilli i imbir. Smaż kolejne 2 minuty. Wlej mleko kokosowe, bulion, wrzuć kilka ziaren kardamonu jeśli je masz i dodaj kurczaka. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, przykryj rondel pokrywką i gotów wszystko na mały ogniu 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj kolejne 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj fasolkę. Kurczak powinien być miękki a sos porządnie zgęstnieć. Na końcu możesz jeszcze do smaku doprawić solą i pieprzem i dodać świeżą posiekaną kolendrę.

Podawaj z chlebkami naan lub ryżem.

P.S. Moje dzisiejsze chlebki naan wyszły naprawdę suuuper, a zrobiłam je z przepisu Jamie’go Olivera.

Inny, również dobry przepis znajdziecie tutaj.

currychicken3

currychicken4

Dodaj komentarz