Kremowe curry z ciecierzycą i szpinakiem, cebulowe bhaji i chlebki naan

currynaanbadji (1 of 1)

Lubię indyjskie klimaty w kuchni. Staram się, aby większość moich posiłków to były dania wegetariańskie, a przepisów na takie w kuchni indyjskiej nie brakuje.

Do tego są wyjątkowo aromatyczne i pełne korzennych przypraw, które uwielbiam. To takie prawdziwe „comfort food”.

Dziś trzy proste przepisy, w sam raz żeby zrobić sobie małą indyjską ucztę.

Pierwszy przepis to kremowe curry z ciecierzycą, szpinakiem, pomidorami i mlekiem kokosowym. Drugi to domowy chlebek naan – wersja podstawowa. A trzecie to świetnia indyjska zakąska czyli pyszne cebulowe bhaji.

currybhajinaan2 (1 of 1)

Kremowe curry z ciecierzycą i szpinakiem

skłądniki na 4 porcje

pół łyżeczki suszonej papryczki chilli

kilka ziaren kardamonu

1 łyżeczka przyprawy garam masala

2 łyżeczki kuminu

dwa ząbki czosnku

kawałek świeżego imbiru (ok 3 cm)

1 puszka pomidorów

2 puszki ciecierzycy konserwowej

120g świeżego młodego szpinaku

pół puszki mleka kokosowego

sól

masło klarowane

Przyprawy (kmin, chilli, kardamon, kolendrę) rozetrzyj na pastę w moździerzu razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem i startym na tarce imbirem.

W rondlu rozgrzej masło klarowane, dodaj pastę, smaż około 1-2 minuty. Dodaj pokrojone pomidory i mleko kokosowe i gotuj sos na małym ogniu przez około 15 minut, dodaj odsączoną cieciorkę i gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie dodaj umyty młody szpinak. Gotuj następne kilka minut, aż szpinak zwiędnie. Przypraw solą do smaku.

bhaji1 (1 of 1)

 Cebulowe bhaji

skłądniki na 4-6 porcji

2 jajka

3 cebule, cienko pokrojone

120 g mąki pszennej

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

olej roślinny do smażenia

Jajka roztrzep w misce, dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z przyprawami i wymieszaj tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

W wysokiej patelni rozgrzej olej roślinny (około 1 cm warstwę). Kiedy już będzie rozgrzany wykładaj na niego po łyżce masy, smaż bhaji z dwóch stron aż będą złoto brązowe (około 1 min. z każdej strony). Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku.

Podawaj gorące.

źródło przepisu: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/onionbhaji_85976 

bhaji2 (1 of 1)

 Chlebki naan

składniki na 4 duże chlebki

250g mąki pszennej

2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

110-130ml mleka

2 łyżeczki oleju roślinnego

opcjonalnie: czarnuszka

masło do posmarowania gorących placków

Wymieszaj przesianą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mleko i olej. Wlej płynne składniki do sypkich, połącz i wyrabiaj przez około 8-10 minut, aż ciasto będzie miękkie i jednolitej konsystencji. Jeśli będzie zbyt suche możesz dodać troszkę mleka. Przykryj ciasto bawełnianą ścierką kuchenną i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Następnie uformuj 4 kule na placki, rozwałkuj je dosyć cienko. Możesz posypać placki czarnuszką i docisnąć ją do ciasta. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C z blachą w środku. Wyłóż placki na rozgrzaną wcześniej w piekarniku blachę i piecz po grillem piekarnika jakieś 2 minuty, aż zrobią się lekko brązowe. Uważaj żeby ich nie spalić. Posmaruj gorące placki masłem. Podawaj jako dodatek do curry.

źródło przepisu: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/naan_86626 

naan (1 of 1)

currybhajinaan (1 of 1)

Dodaj komentarz