Lubię indyjskie klimaty w kuchni. Staram się, aby większość moich posiłków to były dania wegetariańskie, a przepisów na takie w kuchni indyjskiej nie brakuje.
Do tego są wyjątkowo aromatyczne i pełne korzennych przypraw, które uwielbiam. To takie prawdziwe „comfort food”.
Dziś trzy proste przepisy, w sam raz żeby zrobić sobie małą indyjską ucztę.
Pierwszy przepis to kremowe curry z ciecierzycą, szpinakiem, pomidorami i mlekiem kokosowym. Drugi to domowy chlebek naan – wersja podstawowa. A trzecie to świetnia indyjska zakąska czyli pyszne cebulowe bhaji.
Kremowe curry z ciecierzycą i szpinakiem
skłądniki na 4 porcje
pół łyżeczki suszonej papryczki chilli
kilka ziaren kardamonu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
2 łyżeczki kuminu
dwa ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru (ok 3 cm)
1 puszka pomidorów
2 puszki ciecierzycy konserwowej
120g świeżego młodego szpinaku
pół puszki mleka kokosowego
sól
masło klarowane
Przyprawy (kmin, chilli, kardamon, kolendrę) rozetrzyj na pastę w moździerzu razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem i startym na tarce imbirem.
W rondlu rozgrzej masło klarowane, dodaj pastę, smaż około 1-2 minuty. Dodaj pokrojone pomidory i mleko kokosowe i gotuj sos na małym ogniu przez około 15 minut, dodaj odsączoną cieciorkę i gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie dodaj umyty młody szpinak. Gotuj następne kilka minut, aż szpinak zwiędnie. Przypraw solą do smaku.
Cebulowe bhaji
skłądniki na 4-6 porcji
2 jajka
3 cebule, cienko pokrojone
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
olej roślinny do smażenia
Jajka roztrzep w misce, dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę wymieszaną z przyprawami i wymieszaj tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
W wysokiej patelni rozgrzej olej roślinny (około 1 cm warstwę). Kiedy już będzie rozgrzany wykładaj na niego po łyżce masy, smaż bhaji z dwóch stron aż będą złoto brązowe (około 1 min. z każdej strony). Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku.
Podawaj gorące.
źródło przepisu: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/onionbhaji_85976
Chlebki naan
składniki na 4 duże chlebki
250g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
110-130ml mleka
2 łyżeczki oleju roślinnego
opcjonalnie: czarnuszka
masło do posmarowania gorących placków
Wymieszaj przesianą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mleko i olej. Wlej płynne składniki do sypkich, połącz i wyrabiaj przez około 8-10 minut, aż ciasto będzie miękkie i jednolitej konsystencji. Jeśli będzie zbyt suche możesz dodać troszkę mleka. Przykryj ciasto bawełnianą ścierką kuchenną i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Następnie uformuj 4 kule na placki, rozwałkuj je dosyć cienko. Możesz posypać placki czarnuszką i docisnąć ją do ciasta. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C z blachą w środku. Wyłóż placki na rozgrzaną wcześniej w piekarniku blachę i piecz po grillem piekarnika jakieś 2 minuty, aż zrobią się lekko brązowe. Uważaj żeby ich nie spalić. Posmaruj gorące placki masłem. Podawaj jako dodatek do curry.
źródło przepisu: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/naan_86626