Łosoś z patelni ze szpinakiem i gorgonzolą

łosoś2

Może tak wyglądać będzie Wasz dzisiejszy obiad?

Podobno wszystko trzeba robić tak prosto, jak to tylko jest możliwe, ale nie prościej. I to danie wydaje się być na to dowodem.

Kilka składników, proste połączenie, żadne tam wymyślanie.  W takim zestawieniu – idealnie usmażony łosoś, szpinak z dodatkiem sera gorgonzola i śmietany, jedwabiste maślane puree ziemniaczane, jest coś magicznie pysznego 🙂 Nic dodać, nic ująć. 

łosoś1

Łosoś z patelni ze szpinakiem i gorgonzolą i puree ziemniaczanym

Składniki na 2 porcje

  • Filet z łososia – ok. 300 g
  • 200 g szpinaku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki sera gorgonzola
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek

puree ziemniaczane:

  • 500 g ziemniaków mączystych
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

PUREE. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Ugotowane i gorące przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem, tak aby nie było żadnych grudek. W międzyczasie podgrzej w garnuszku mleko. Dodaj do ziemniaków gorące mleko, masło i dokładnie ubij na gładką masę (można też wymieszać wszystko w blenderze). Na koniec dopraw puree solą i świeżo zmielonym pieprzem.

ŁOSOŚ. Łososia przypraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy z oliwek. Uważaj żeby nie przesuszyć ryby i nie smażyć jej zbyt długo (w zależności od grubości, około 4 minuty z każdej strony).

SZPINAK. Szpinak umyj i osusz. Następnie smaż na patelnii z łyżką oliwy mieszając tak długo aż szpinak zwiędnie.  Dodaj pokrojony ser gorgonzola, śmietanę, wymieszaj i  podgrzewaj jeszcze przez chwilę do czasu aż ser się rozpuści. Możesz ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem (uwaga, gorgonzola jest słona!).

Podawaj wszystko gorące. Smacznego!

łosoś4

łosoś3

Dodaj komentarz