Może tak wyglądać będzie Wasz dzisiejszy obiad?
Podobno wszystko trzeba robić tak prosto, jak to tylko jest możliwe, ale nie prościej. I to danie wydaje się być na to dowodem.
Kilka składników, proste połączenie, żadne tam wymyślanie. W takim zestawieniu – idealnie usmażony łosoś, szpinak z dodatkiem sera gorgonzola i śmietany, jedwabiste maślane puree ziemniaczane, jest coś magicznie pysznego 🙂 Nic dodać, nic ująć.
Łosoś z patelni ze szpinakiem i gorgonzolą i puree ziemniaczanym
Składniki na 2 porcje
- Filet z łososia – ok. 300 g
- 200 g szpinaku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki sera gorgonzola
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
puree ziemniaczane:
- 500 g ziemniaków mączystych
- 50 ml mleka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PUREE. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Ugotowane i gorące przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem, tak aby nie było żadnych grudek. W międzyczasie podgrzej w garnuszku mleko. Dodaj do ziemniaków gorące mleko, masło i dokładnie ubij na gładką masę (można też wymieszać wszystko w blenderze). Na koniec dopraw puree solą i świeżo zmielonym pieprzem.
ŁOSOŚ. Łososia przypraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy z oliwek. Uważaj żeby nie przesuszyć ryby i nie smażyć jej zbyt długo (w zależności od grubości, około 4 minuty z każdej strony).
SZPINAK. Szpinak umyj i osusz. Następnie smaż na patelnii z łyżką oliwy mieszając tak długo aż szpinak zwiędnie. Dodaj pokrojony ser gorgonzola, śmietanę, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę do czasu aż ser się rozpuści. Możesz ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem (uwaga, gorgonzola jest słona!).
Podawaj wszystko gorące. Smacznego!