Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina

kurczakzpieczarkami3

Przepis prosty jak 1, 2, 3.  Kurczak, pieczarki i pyszny aksamitny sos z białego wina, który sprawdzi się równie doskonale jako dodatek do ryby czy gotowanych warzyw.

Przepis Rachel Khoo z książki „Mała paryska kuchnia” (plus moje małe modyfikacje). Robiłam to danie już kilkakrotnie i zawsze z sukcesem, więc tym bardziej polecam!

kurczakzpieczarkamiwsosie

Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina

4 porcje

2 łyżki masła
600 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kawałki
300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
koperek lub natka pietruszki

Sos z białego wina:

30 g masła
30 g mąki
450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
125 ml dobrego białego wytrawnego wina
3 łyżki mascarpone (lub śmietany kremówki)
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

Zacznij od przygotowania sosu. Masło trzeba roztopić w rondlu postawionym na średnim ogniu. Następnie dodać mąkę i energicznie mieszać na gładką masę. Zdejmij rondel z ognia. Do gotowej zasmażki stopniowo dodawaj bulion, cały czas mieszając. Postaw z powrotem na ogniu i gotuj wolno jakieś 10 minut. Często mieszaj sos, żeby się nie przypalił. Jeśli za bardzo zgęstnieje, dodaj trochę bulionu. Wlej wino i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Dodaj mascarpone lub śmietanę kremówkę, sok z cytryny, dokładnie wymieszaj, żeby powstał gładki i aksamitny sos. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj posiekany koperek bądź natkę pietruszki.

W czasie kiedy gotuje się sos, przygotuj kurczaka i pieczarki. Na dużej patelnii roztop masło. Smaż kawałki kurczaka kilka minut, aż się z każdej strony zarumienią. Dodaj pieczarki i smaż kolejne 5 minut, aż kurczak będzie usmażony także w środku. Wymieszaj mięso i pieczarki z sosem. Podawaj z wybranym dodatkiem, np. ryżem. Świetnie pasują też młode ziemniaki lub makaron.

bon appétit!

kurczakzpieczarkami2

Dodaj komentarz