Tarta z crème pâtissière i malinami

tarta malinowa2 (1 of 1)

Lato! Wreszcie można cieszyć się pysznymi owocami i warzywami. Dla każdego, kto tak jak ja, kocha jeść, to najcudowniejszy okres. Sobotnie wyjście na targ zaowocowało zrobieniem tarty.  Kruchy spód, crème pâtissière, maliny.  

Tych, którzy nie wiedzą co to crème pâtissière, uspokajam – tylko nazwa jest trudna.  To tradycyjny francuski waniliowy krem cukierniczy, podobny do budyniu, przepyszny, idealny jako wypełnienie np. kruchych babeczek. Co prawda, osiągnięcie idealnej konsystencji kremu wymaga wprawy, zachęcam Was do podjęcia próby. Waniliowy krem idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców i kruchym ciastem.

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 25 g cukru
  • żółtko
  • 2-3 łyzki wody
  • szczypta soli

Z mąki, cukru, masła pokrojonego w kostkę, żółtka i wody zagnieść szybko ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 min.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę o średnicy ok. 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Na tartę wyłóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch, ryż lub inne obciążenie. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut, następnie ściągnij obciążenie i piecz kolejne 5-10 minut, aż tarta nabierze złotego koloru. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Crème pâtissière:

  • 0,5 l mleka
  • 60 g mąki
  • 80 g cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • połowa laski wanilii

W garnku podgrzej mleko z ziarenkami wanilii i szczyptą soli. Uważajcie żeby mleko nie przypaliło się. Jeśli się tak stanie, musicie je przelać do innego garnka.

W międzyczasie w misce utrzyj cukier z żółtkami. Masa musi być jasna i puszysta, wtedy dodaj do niej przesianą mąkę. Wymieszaj aż składniki dobrze się połączą. Dodaj zagotowane mleko, powoli, cały czas mieszając rózgą (lub mikserem).

Następnie przelej masę z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Powinna mieć konsystencję budyniu. Pozwól masie się zagotować przez chwilę, tak żeby pojawiły się bąbelki, ale nie pozwól jej przypalić się od dna – mieszaj cały czas. Ściągnij z ognia i ostudź. Przykryj masę folią spożywczą, żeby na wierzchu nie zrobił się kożuch. Masę możesz przechowywać w lodówce nawet kilka dni, ale najlepiej skonsumować ją od razu 🙂

Tarta:

Na schłodzony podpieczony spód wyłóż równomiernie krem. Na wierzchu ułóż owoce.

tarta malinowa (1 of 1).jpgtarta malinowa3 (1 of 1).jpg

2 myśli w temacie “Tarta z crème pâtissière i malinami

Dodaj komentarz