Kurczak pieczony z miodem, cytryną i ziołami prowansalskimi, soczysty i z chrupiącą skórką.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka (z wolnego wybiegu)
- marynata: 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich, 4 łyżki oliwy, 4 łyżki miodu płynnego, 4 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Zacznij od przygotowania marynaty, wymieszaj dobrze wszystkie jej składniki. Kurczaka włóż do naczynia, zalej marynatą, tak aby dokładnie pokryła udka. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut a maksimum 4 godziny.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Kurczaka przełóż razem z marynatą do naczynia żaroodpornego. Piecz przez około 1 godzinę, w połowie przewróć kawałki kurczaka na drugą stronę. Podawaj z ziemniakami (pieczonymi lub gotowanymi) i sosem, który powstał w czasie pieczenia.
Smacznego!