Kurczak pieczony z miodem, cytryną i ziołami

kurczakbezfiltra

Kurczak pieczony z miodem, cytryną i ziołami prowansalskimi, soczysty i z chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka (z wolnego wybiegu)
  • marynata: 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich, 4 łyżki oliwy, 4 łyżki miodu płynnego, 4 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.

Zacznij od przygotowania marynaty, wymieszaj dobrze wszystkie jej składniki. Kurczaka włóż do naczynia, zalej marynatą, tak aby dokładnie pokryła udka. Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut a maksimum 4 godziny.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Kurczaka przełóż razem z marynatą do naczynia żaroodpornego. Piecz przez około 1 godzinę, w połowie przewróć kawałki kurczaka na drugą stronę. Podawaj z ziemniakami (pieczonymi lub gotowanymi) i sosem, który powstał w czasie pieczenia.

Smacznego!

kurczak2wersja1

kurczak1wersja2

Dodaj komentarz