Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

makaronzpulpecikami (1 of 1)

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym jednym kojarzy się z „Zakochanym kundlem”, innym z „Rodziną Soprano”, ale chyba wszystkim z pyszną domową włoską kuchnią.

To danie, które pokochają mali i duzi. Nietrudno je zrobić, a zadowoli chyba każdego 🙂

Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Pulpeciki:

500 g mięsa mielonego, wołowego, wieprzowego, lub mieszanki obu

100 g bułki tartej

100 g tartego parmezanu

jajko

1 duży ząbek czosnku

garść świeżego rozmarynu

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Sos pomidorowy:
dwie puszki pomidorów pelati

1 ząbek czosnku

1/4 łyżeczki suszonej papryczki chilli (grys)

sól, pieprz

świeża bazylia

spaghetti (500 g)

 

Przygotuj sos. W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż na niej krótko (1-2 minuty) posiekany czosnek i papryczkę chilli. Dodaj  pomidory. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym. Na końcu dodaj garść posiekanej bazylii.

Do mięsa mielonego dodaj jajko, zmiażdżony czosnek, posiekany świeży rozmaryn, łyżkę oliwy, starty parmezan, bułkę tartą. Dodaj szczyptę soli, szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj rękoma, tworząc jednolitą masę. Z masy uformuj małe pulpeciki, wielkości piłki do ping ponga.

Smaż pulpeciki na oliwie z oliwek, około 10 minut, aż zarumienią się z każdej strony. W tym czasie ugotuj makaron spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podsmażone pulpeciki dodaj do sosu pomidorowego, wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem posypane dodatkową porcją parmezanu.

Smacznego!

makaronzpulpecikami4 (1 of 1)

makaronzpulpecikami3 (1 of 1)

makaronzpulpecikami2 (1 of 1)

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s