Fish & Chips z sosem tatarskim

fishandchips1 (1 of 1)

Brytyjski klasyk. Smażone soczyste filety z morszczuka w piwnym chrupiącym cieście. Do tego domowe frytki (żeby choć troszkę obniżyć kaloryczność dania, tym razem pieczone a nie smażone) i sos tatarski. Może mało zdrowe, ale ehhh jakie pyszne 🙂

Fish & Chips

4 porcje

4 kawałki ryby (morszczuk lub dorsz) po ok 150g każdy

na panierkę:

100 g mąki pszennej

0,5 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ok. 150 ml zimnego jasnego piwa

sól, pieprz

+ ok. litr oleju do smażenia

na frytki:

ok 700 g ziemniaków

oliwa z oliwek,

sól, pieprz

na sos tatarski:
200 ml majonezu

3 korniszony drobniutko pokrojone

1 mała szalotka, drobno posiekana

łyżka posiekanych kaparów

łyżka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz, sok z cytryny

 

fishandchips2 (1 of 1)

Przygotuj panierkę. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kurkumą. Dolewaj powoli piwo, mieszając aż utworzy się gładka masa bez żadnych grudek. Odłóż na jakieś 30 minut, w tym czasie przygotujesz ziemniaki. Ziemniaki obierz o pokrój w grube frytki. Piekarnik nagrzej do 230 stopni. Wyłóż na blaszkę ziemniaki, polej je oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj tak, aby ziemniaki równomiernie się nimi pokryły. Wstaw do nagrzanego piekarnika na jakieś 20 minut, aż się zarumienią. W międzyczasie przewróć je kilka razy, żeby rumieniły się równomiernie.

Rybę osusz, przypraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Dzięki temu panierka będzie się jej trzymać. Podgrzej olej w dużym rondlu. Pamiętaj, że musi być go na tyle dużo, żeby zanurzyć cały kawałek ryby, smażymy ją w głębokim tłuszczu. Rybę zanurz w cieście, strząsając jego nadmiar i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż ok 6-7 minut, aż ryba się zarumieni z każdej strony. Warto ją przewrócić na drugą stronę w trakcie smażenia, żeby zarumieniła się równo z obu stron. Po usmażeniu wyłóż na papier kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z frytkami, kawałkiem cytryny i sosem tatarskim.

Sos tatarski możesz przygotować wcześniej. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki (majonez i posiekane dodatki – szalotkę, korniszony, kapary i natkę pietruszki), dodaj do smaku pieprz, sól i sok z cytryny. Wymieszaj.

Smacznego 🙂

fishandchips3 (1 of 1)

fishandchips4 (1 of 1)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s