Klasyczne spaghetti bolognese

bolognese1 (1 of 1)

Czy można zrobić smaczne spaghetti bolognese w 30 minut? Z pewnością.

Jednak autentyczne bolońskie ragu wymaga, abyśmy poświecili mu czas i włożyli w jego wykonanie sporo serca. Czy warto? Warto.

Przepis jest dosyć czasochłonny, dlatego świetnym pomysłem jest przygotowanie dużej ilości sosu do zamrożenia. Dzięki temu mamy potem bardzo szybki obiad innego dnia 🙂

bolognese3 (1 of 1)

Klasyczne spaghetti bolognese

wg Nigela Slatera

ilość porcji: 4
czas przygotowania: ok 2 godziny
koszt: ok. 25 zł

Składniki:
50g masła
70 g boczku surowego w plasterkach
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 marchewka, drobno pokrojona
2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
2-3 duże pieczarki, drobno pokrojone
2 liście laurowe
400g mielonej wołowiny
200ml pełnotłustego mleka
220ml passaty pomidorowej
200ml czerwonego wytrawnego wina
200ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
makaron spaghetti
starty parmezan do podania

W dużym rondlu roztop boczek, dodaj pokrojony boczek i smaż jakieś 4-5 minut, aż się lekko zarumieni. Dodaj cebulę, czosnek, marchew, seler, pieczarki i liście laurowe, wymieszaj. Smaż około 8-10 minut na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa będą miękkie.
Podkręć nieco ogień, dodaj mieloną wołowinę, rozbijając mięso dokładnie drewnianą łyżką, tak by się ze sobą nie skleiło. Smaż bez mieszania przez 3-4 minuty, wymieszaj i smaż następne 3-4 minuty aż mięso będzie dobrze podsmażone. Dolewaj powoli mleko, mieszając. Następnie dodaj passatę, czerwone wino, bulion warzywny, wymieszaj oraz dopraw całość gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. Częściowo przykrywając rondel pokrywką pozostaw na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, pamiętaj by wymieszać ragu od czasu do czasu. Nadmiar płynu wyparuje,mięso stanie się miękkie, a smaki sosu połączą.
Na koniec spróbuj, dopraw  do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronem i wyłóż na talerze. Podawaj natychmiast posypane szczodrze startym parmezanem.

Smacznego!

bolognese4 (1 of 1)

bolognese2 (1 of 1)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s