Tarta z karmelizowaną cebulą, pomidorami i kozim serem

tarta1

Moje smaki. Uwielbiam karmelizowaną cebulę w połączeniu z wyrazistymi serami takimi jak gorgonzola czyli ser kozi.

Ta tarta bardzo trafiła w moje gusta. Ciasto francuskie, słodycz karmelizowanej cebuli, pomidorków koktailowych i miękkość ciepłego koziego sera. Mniam, mniam, mniaaaam!

tartazcebula

Tarta z karmelizowaną cebulą, pomidorami i kozim serem

4 porcje

Składniki:

300 g gotowego ciasta francuskiego

4 czerwonej cebuli

ok 20 pomidorków koktajlowych

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka cukru

100 g koziego sera (roladki)

łyżeczka suszonego tymianku

4 łyżki oliwy z oliwek

masło (kosteczka o boku ok 2 cm)

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ciasto francuskie (prostokąt), nadetnij płytko nożem 2 cm brzegi z każdej strony.

Cebule pokrój w pióra, wrzuć ją na rozgrzaną patelnię razem z pomidorkami, oliwą z oliwek, masłem. Smaż na wolnym ogniu przez ok 30 minut. Dodaj cukier i ocet balsamiczny, smaż kolejne kilka minut. Cebula powinna być miękka, pomidorki lekko skameralizowane.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Na środek ciasta francuskiego wyłóż cebulę i pomidorki, pozostawiając czyste brzegi.

Na górę rozłóż kawałki sera koziego. Posyp suszonym tymiankiem. Boki ciasta francuskiego posmaruj jajkiem.

Piecz ok 20 minut. Podawaj na ciepło z sałatą.

Smacznego!

Na podstawie: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/redonionandcherrytom_70429

tarta2

kolaztarta

One thought on “Tarta z karmelizowaną cebulą, pomidorami i kozim serem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s